Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


A reneszánsz világa, a világ reneszánsza

2009.04.21
A reneszánsz világa, a világ reneszánsza
 
A reneszánsz élet és világkép korabeli könyvek, könyvillusztrációk, metszetek, és térképek, valamint a kor emberének használati és harcászati eszközeinek tükrén keresztül.
 
A kiállítás néhány hétköznapi és harcászati eszközt mutat be a reneszánsz kor életéből, emellett megismerteti velünk a kor emberének világnézeti elképzeléseit korabeli könyvek, könyvillusztrációk, metszetek és térképek segítségével. Korabeli térképeket láthatunk, melyek a nagy földrajzi felfedezések után készültek, megismerhetjük a reneszánsz idején kibontakozó tudományok, pl. az orvostudomány, a botanika, csillagászat, valamint a humanizmus egy-egy jellegzetes ábrázolását. Mindezeket olyan könyvritkaságok segítségével, mint a nürnbergi Schedel krónika (1493) lapjai, melynek metszésében többek között Dürer is részt vállalt, ebben jelent meg például Buda első ismert ábrázolása. Láthatunk ritka Magyarország ábrázolásokat a kor nagy geográfusaitól, mint az ismert Speed (London, 1626) vagy Sebastian Münstel (Chosmographia, Basel, 1560) munkáit.
Igazi kuriózumként saját szemünkkel olvashatunk bele a korai könyvnyomtatás gyönyörű darabjaiba németalföldi mesterek kezei közül, vagy a reneszánsz idején kialakuló reformáció nagy alakjainak, például Temesvári Perbál, Pázmány Péter vagy Káldi György korai nyomtatott munkáiba.
 
Fontos kiemelni, hogy ez a kiállítás a Boldogkőváraljai Önkormányzat kezdeményezésére magánygyűjtemények anyagiból került összeállításra. A kiállítók a példamutatás nem titkolt szándékával kívánják a nagyközönség elé tárni kollekciójukat, hogy a hozzájuk hasonló magángyűjtők ismeretterjesztés céljából tegyék közkinccsé gyűjteményüket, valamint motiválják az állami gyűjteménykezelő intézményeket minél több, újszerű tárlat bemutatására. Ezen kívül szeretnénk hozzájárulni a térség fejlődéséhez azzal, hogy ezáltal is vonzóbbá tegyük a környéket, és minél többen ismerjék meg a hely csodálatos természeti és kulturális értékeit.
 

A kiállítás 2009. november 30-ig tekinthető meg.

A Miskolci Regionális Híradó tudósítása 4:55 perctől itt:

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.